maandag 7 oktober 2013

Wat is jouw stijl?

Klassiek, landelijk, vintage, industrieel... Al die woonstijlen! Ja, het verschil tussen klassiek en industrieel is duidelijk. Maar wat is nou precies het verschil tussen klassiek en brocante? Of tussen modern en industrieel? Ik heb ze op een rijtje gezet, met foto's, zoals altijd.

Klassiek
De klassieke woonstijl herkennen we door de warmte en gezelligheid in huis. Rijke stoffen, kroonluchters, een klassiek kastje, dát is nou net wat deze woonstijl 'klassiek' maakt. Binnen de klassieke woonstijl kun je twee kanten op: je zoekt rust en balans of je gaat voor overdaad. Overdaad wordt hier in de breedste zin van het woord bedoeld: verschillende (soorten) stoffen, allerlei franjes en versieringen aan de decoratie, gebruik van verschillende kleuren en allerlei soorten - het liefst houten - meubelen. Dit alles geeft deze woonstijl een gevoel van luxe en rijkdom.


Brocante
Brocante.... het Franse woord voor 'rommelmarkt'. Spulletjes en meubels van een brocante woonstijl zijn niet antiek, maar lijken dat vaak wel. Hun doorleefde karakter maakt dat ze er oud uitzien. Als decoratie worden vaak spullen uit grootmoeders tijd gebruikt: een oude klok, een glazen snoeppot, een verweerde spiegellijst of een decoratief knopje aan een kast. Vaak gaan zachte kleuren gepaard met de brocante woonstijl.


Landelijk
Deze woonstijl ligt dicht tegen de brocante woonstijl aan, alleen wordt in de landelijke woonstijl het 'buitenleven' meer naar binnen gehaald. Rust en sfeer staan centraal. Deze sfeer wordt in huis gehaald door bijvoorbeeld een rustieke, houten vloer op de grond en lichte kleuren op de muren. De natuurlijke, lichte kleuren die in dit landelijke interieur een grote rol spelen, worden aangevuld door accessoires in aardetinten of door een gekozen accentkleur zoals roze, groen of lichtblauw.



Modern
In tegenstelling tot de landelijke of brocante woonstijl, kenmerkt de moderne woonstijl zich door eenvoud. Strakke (design) meubels, rustige kleuren (hooguit één accentkleur) en weinig accessoires zorgen voor een gevoel van een strakke ingerichte, ruimtelijke kamer. Materialen die je terug ziet in deze woonstijl zijn: glas, rvs, aluminium, beton en leer.


Industrieel
De industriële woonstijl gaat een stapje verder dan de moderne woonstijl. Wit, grijs en zwart zijn veelvoorkomende kleuren. Ruwe vloeren en meubels zijn niet zeldzaam. Vaak wordt er een sfeer gecreëerd zoals in een loft. Bakstenen muren worden niet weggewerkt, maar juist omarmt. Het geheel heeft een beetje een rauw randje.


Natuur/Deens
Een duurzame, natuurlijke uitstraling kenmerkt deze woonstijl. Er worden voornamelijk lichte, zachte kleuren gebruikt, het liefst direct vanuit de natuur. Voorbeelden hiervan zijn zandtinten en groentinten en accenten van rood, oker of blauw. Wollen of vilten stoffen zijn populair binnen deze woonstijl. Er is zoveel mogelijk geïnspireerd door de natuur, wat resulteert in een robuust karakter met natuurlijke vormen. Veelal is de keuken het middelpunt.


Vintage
Houd jij van retro? Dan is de vintage woonstijl vast jouw ding. Het gaat niet om de perfecte balans in huis, het gaat om de herinnering, de expressie of het karakter van spullen of meubels. In een vintage inrichting zie je verschillende kleuren door elkaar heen. Het is dan ook een gedurfde, eclectische woonstijl: alles mag en alles kan. Vintage vondsten, dierbare herinneringen van verre reizen of een oud kastje van oma's zolder: het past binnen deze woonstijl. Juist de mix van dit alles maakt het spannend. Hout en stoffen in verschillende kleuren en dessins komen veel voor binnen de vintage woonstijl. De eigen, nieuwe ideeën van de bewoner staan centraal.




 En....? Wat is jóuw favoriete stijl?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten